maandag 26 november 2012

Reisverslag 4. Blue Mountains & Sydney.

De “Blue Mountains” is waarschijnlijk het meest bezochte “National Park” van Australië. Vanuit Sydney bezoeken dagelijks vele honderden toeristen het park. Meestal komen ze niet verder dan het “Echo Point” uitzichtpunt om daar o.a. de “Three Sisters” te zien. (drie verweerde zandsteen kolommen). Dit overkwam ons ook in 1991 toen we een kort bezoek aan Sydney brachten. De “Blue Mountains” heeft veel meer te bieden. Er zijn nog een aantal mooie uitzichtpunten en je kunt er mooie wandelingen maken door het regenwoud. Wij kozen voor de pittige “Federal Pass” wandeling die we vlak bij de camping in Katoomba konden beginnen.

 Het uitzicht op de “Three Sisters” tijdens de wandeling.

Uit tijdgebrek (te laat begonnen) moesten we de “Federal Pass” wandeling inkorten en de enige manier om uit het dal weer boven te komen was de “The Giant Stairway”. Een trap met 900 treden. Het verkeer op de trap was duidelijk drukker naar beneden dan naar boven omdat je dan een treintje kon nemen om weer terug boven te komen.

De trap kwam uit bij de grootste van de “Three Sisters”. De andere twee liggen er achter verscholen.

 Dit is Echo Point, het uitzichtpunt voor de busladingen uit Sydney.

De Campers van het verhuurbedrijf “Wickedcampers” zijn duidelijk herkenbaar met de bonte beschilderingen. Ook staat er altijd een spreuk op de achterkant. Op deze staat: Don’t hate yourself in the morning, sleep till noon. Op een andere, die we onderweg zagen rijden stond: If you think this van is dirty, you should sleep one night with the driver.


We wilden beslist een bezoek aan Sydney niet overslaan ofschoon we er al twee keer eerder waren geweest. De laatste keer in 1996 en eerlijk gezegd is er in de delen die wij bezocht hebben niets noemenswaardig veranderd. Maar het is gewoon een heerlijke stad om te bezoeken en wat rond te slenteren.


In één van de vier, 89m hoge Pylons van de Sydney Harbour Bridge kan je met een trap naar boven en heb je een geweldig uitzicht. Wij kenden deze mogelijkheid niet. Maar een Australisch echtpaar, dat we in de Blue Mountains ontmoetten, bood ons de tickets gratis aan toen ze hoorde dat wij naar Sydney zouden gaan. Zij hadden de tickets gekregen na de wandeling over de boog van de brug.

Hier het bewijs, nu digitaal, Ria is voor derde keer in Sydney met op de achtergrond het alom bekende Opera House.

Sydney Harbour Bridge. Als je goed kijkt zie je, rechtsonder in het blauw gekleed, een groep beginnen aan hun wandeling over de boog van de brug. Met als hoogste punt 134m boven Sydney Harbour.

 Sydney, haven panorama.

Op weg naar de haven zagen we deze merkwaardige constructie van een totaal overbodige deur en raam. Kunst?

 Half november was er hier en daar al wat kerstversiering in Sydney.

Sydney Harbour Bridge met een boogspanwijdte van 503m en een hoogte van 134m. De brug is sinds 1932 in gebruik.

Deze dame in haar keurig mantelpakje en twee chique tassen trok heel wat aandacht aan de haven door op de grond te gaan liggen om onder de banken te kunnen kijken. Ze was aan het geocachen maar niet op de aanbevolen manier.

Deze aalschovers (Little Pied Cormorants) lieten zich van dichtbij fotograferen. Waarschijnlijk omdat ze zich veilig waanden achter een stevig hek. Zie voorgaande foto.

 De botanische tuin is eigenlijk een groot stadspark, waar je best een dag door kan brengen.

Vanuit de botanische tuin heb je ook een mooi uitzicht op het Opera House en de Sydney Harbour Bridge.


Tijdens ons bezoek aan Sydney stonden we op een camping in Macquarie Park een voorstad van Sydney. Omdat Sydney inrijden met de camper niet erg praktisch is, hadden we een camping uitgezocht met goede openbaarvervoer mogelijkheden. We liepen in 10 minuten naar het metrostation en binnen een half uur stonden we in het centrum van Sydney.

Op de camping hadden we onverwachte ontmoetingen met dieren. Ik had nog maar net een paar zalmmoten op de barbecue gelegd toen ik van opzij een vogel een duikvlucht zag nemen richting de barbecue. Ik wist hem nog maar net af te weren. Toen de zalmmoten klaar waren had ik ze in een schaal naast de barbecue gezet terwijl ik die aan het schoonmaken was. Plotseling dook er weer een vogel op de schaal af maar deze keer had ik hem niet gezien omdat hij van achteren aan kwam vliegen. Later hoorden we dat het Kookaburra geweest moet zijn omdat die er om bekend staan deze streken uit te halen.

Ria kreeg de schrik van haar leven toen ze die avond op weg was voor haar laatste bezoek aan wat ze hier de “amenities” noemen. Plotseling sprong er in het donker een beest voor haar voeten weg en een boom in. Het was een Possum, een nachtdier. Zie onderstaande internet illustratie.


Deze Rosella kwam tegen de avond op de camping dineren.
Elke morgen kwamen de Rainbow Lorikeets een bad nemen in de vijver op de camping. Het is waarschijnlijk instinct, want als je de zielige natte “hoopjes” even later zag zitten leek het er niet op dat ze het leuk vonden.

 Op de tweede dag van ons bezoek aan Sydney gingen we naar Darling Harbour.

Bij Darling Harbour is nu ook het “National Maritime Museum”, met in de haven een fregat en een onderzeeboot.


Bij het “National Maritime Museum” ligt een replica van de “Endeavour”, het schip waarmee Captain James Cook naar Australia voer en in 1770 aan de oostkust aan land ging. 


 Bij Darling Harbour ligt ook een mooi angelegde Chinese tuin.

Voor Chinese bruidsparen is de tuin een populaire fotolocatie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten